Un estudi per conéixer les arrels i traçar línies sòlides d’evolució de la Festa

Divendres, a la Casa de la Festa, es presentarà les bases de l’estudi del que col·laborarà l’Ajuntament d’Oliva i tècnics de la Universitat de València.

Aquest estudi pretén ser el punt de fuga des d’on es projectaran les línies de la commemoració del Centenari de la primera celebració i Cinquantenari de les actuals Festes de Moros i Cristians d’Oliva en el marc temporal 2021-2025.

El divendres 23 d’octubre de 2020, a partir de les 20:30h, en la Casa de la Festa, la Federació de Moros i Cristians d’Oliva presentarà als festers i festeres el projecte d’estudi històric i sociològic de la Festa de Moros i Cristians d’Oliva.

L’any 2021 es compliran 100 anys de les primeres celebracions de Moros i Cristians a la ciutat d’Oliva i, l’any 2025, el 50 aniversari de l’actual etapa. Aprofitant aquestes dos fites, la FMICO prepara un conjunt d’activitats que es desplegaran al llarg d’aquests cinc anys. Com a punt de partida, l’estudi històric i sociològic que ve treballant-se des del mes de juny per part de la Comissió de Treball del Centenari i Cinquantenari constituïda a l’efecte, conformada per un grup de festers i festeres de totes les edats.

La crisi sanitària provocada per la Covid-19 pot ser una oportunitat per parar i reflexionar envers de l’estat de la nostra Festa i, així, coneixent millor d’on venim poder traçar línies sòlides d’evolució de la Festa en un futur. Els objectius principals d’aquest estudi són:

-Recuperar i conservar la memòria oral i arxivística de les Festes de Moros i Cristians d’Oliva.

-Recollir informació sobre els processos de transformació festiva.

-Arreplegar les opinions i percepcions de persones que formem part de l’entramat festiu al voltant de la naturalesa i característiques de les Festes oliveres.

-Conèixer les valoracions del col·lectiu fester pel que fa a diversos aspectes de la festa i dels canvis que es pogueren proposar cap al futur.

-Conèixer la realitat sociològica de les persones que formen part del ritual oliver.

Qui coordinarà l’estudi serà Verònica Gisbert Gracia, Doctora en Ciències Socials y professora del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València. Els seus treballs de recerca es contextualitzen en la Sociologia de la Cultura, més específicament, en l’àmbit de les festes populars.

Al grup de recerca es troben també els festers: Manolo Arnal, Rafa Castelló i Pep Fenollar. Com a historiadora i al capdavant de desenvolupament de la recerca arxivística: Carmen Villora. Miquel Lleches com a especialista en lingüística per a la correcció dels materials generats. I per a l’edició del material audiovisual, per a la construcció i/o gestió web – Youtube, disseny gràfic per l’edició i maquetació de l’estudi generat: Vicent Llorca, Diego Mestre i Helena Mañó.

Combinant tècniques d’investigació qualitatives, amb entrevistes que pretendran arreplegar la memòria viva, i quantitatives, amb un qüestionari que es passarà als festers i festeres, s’intentarà obtenir un coneixement en profunditat del passat i present dels Moros i Cristians d’Oliva per projectar un futur que dote d’una major idiosincràsia i singularitat a les Festes d’Oliva.

Aquest estudi serà possible amb la col·laboració de la Regidoria de Festes i la Regidoria de Cultura de la l’Ajuntament d’Oliva.

Óscar Prieto, president de la FMICO: «Aquest moment sanitari ens condueix a la reflexió. Encetem una etapa per a conèixer-nos millor, valorar coses que amb el tràfec d’un any normal de festa sembla quasi impossible. És moment de donar rellevància als aspectes culturals de la Festa per fer-los eix central des d’on conèixer-nos millor, per saber d’on venim i valorar metes futures.».