Les Ràdio Festes

En aquest any de la pandèmia, com vosté sabrà (no cal que furguem més en la ferida) no s’han pogut celebrar les Festes. El 20 d’abril la Federació de Moros i Cristians d’Oliva feia públic un comunicat en el qual anunciava que es suspenien les Festes i que els càrrecs de 2020 passaven a ser els de 2021.

Apesarats com estàvem, necessitàvem que els dies en què celebrem la trilogia festera no foren un temps absent. Si no féiem res, el buit emocional seria insuportable. Ens les havíem d’enginyar per aportar contingut. Que almenys tinguérem una ocupació que ens fera oblidar que hi havien moltes experiències, anècdotes i moments que enguany no es generarien.

Calfant-nos el cap, de sobte, una telefonada: «Hola! Sóc Juan Carlos Girau, de Ràdio Safor FM. Volia proposar-vos una cosa: per què no fem un programa de marxes mores i cristianes els dies de Festes? Així, si la gent està en casa, pot imaginar-se que està desfilant. Què us sembla?». Primer vam necessitar uns dies per a pensar-nos-ho, però a poc a poc la idea anava agarrant volum als nostres caps inquiets. Juan Carlos havia llançat l’espurna. I a partir d’aquell moment, va anar agarrant força la fantasia de muntar un autèntic programa de ràdio festera.

Els cabets treien fum. «Un programa de ràdio… Però què sabem nosaltres de fer ràdio?!» Això ens preguntàvem, i ja us diem que sabíem (i sabem) un bon no res. Però com la il·lusió mou també muntanyes i entre l’equip teníem a algun fidel oient de ràdio, ens vam tirar «al ruedo» de manera imprudent.

Com en tot projecte que es pree hui en dia, el pas número 1 és crear un grup de WhatsApp. Creat el grup, calia una foto de perfil inspiradora. Efectivament, com que érem uns desbaratats buscant inspiració, de perfil vam posar al gran Jesús Quintero «El Loco de la Colina». (I entre nosaltres, els membres del grup vam canviar el nostre nom pels dels principals locutors de ràdio: Gabilondo, Alsina, Àngels Barceló… Però no digueu res a ningú, perquè això ja és massa pa’ la carabassa. Massa friki. Guardeu el secret). Primera fase completada. No ens conformàvem en posar música Festera, volíem un programa complet. Només calia pensar… fer una escaleta, controlar els temps, buscar col·laboradors, música, efectes de so, etc. Quasi res! I sobretot, molt important, no avorrir!

La programació va estar dirigida per Óscar Prieto, Helena Mañó i Joan Mata, amb la col·laboració de la resta de membres de la Federació de Moros i Cristians d’Oliva i la producció de Juan Carlos Girau i Miquel Font, de Ràdio Safor FM, als que mai els estarem prou agraïts per aquesta oportunitat, per obrir sa casa a la Festa. Després d’hores de treball, el resultat fou el que us presentem (per als que no ho vau poder escoltar en directe o voleu tornar a escoltar-ho).

Dijous 16 de juliol de 2020: Pregó, Himne de Festes «Oliva 1990» i Arrancades d’esquadra.

Aquesta jornada tenia com a objectiu despertar en el fester eixe nerviet propi del dia que comencen les festes. El dia en què estàs descansat, amb olor de net i la gel·laba degudament planxada i notes l’adrenalina circular per les venes.

A les 18:30 h, hora peninsular (ja ens creurem locutors i tot!), començàvem amb un monòleg d’obertura per Joan Mata (el so dels mistos és real!) (02:10). Seguidament es presenta la programació dels dos dies i donem inici a les festes radiofòniques amb l’entrevista d’Òscar Prieto a la regidora de Festes, Yolanda Navarro (15:36).

Després, entrevista a la que hauria estat la pregonera de les Festes de 2020, la periodista i comunicadora Xelo Miralles (45:16).

En acabar l’entrevista, vam simular traslladar-nos a la plaça de l’Ajuntament d’Oliva per reviure el moment de «l’Himne Oliva 1990» i les posteriors arrancades d’esquadra per mitjà d’una ficció sonora, escrita i locutada pels membres de la Federació de Moros i Cristians d’Oliva i muntada per Juan Carlos Girau (80:42). Entre la multitud que omplia la plaça de gom a gom vam poder estendre la carxofa (el micròfon) al director i compositor Francisco Valor (86:00), a qui agraïm enormement que es prestara a col·laborar en aquesta ficció, i a Miquel Lleches que ens va facilitar el fet de poder contactar amb ell. Abans de les arrancades, Manolo Arnal ens explica què deu fer un cap d’esquadra per fer una arrancada (117:13). També hi ha un cameo especial de Diego Mestre. A vore si el trobeu («si home sí, sense patir…»).

La ràdio és el mitjà més càlid i el que més permet fer volar la imaginació. Nosaltres ho vam intentar. Ací teniu el resultat del primer dia d’aventura radiofònica. «Acomiadem connexió perquè ara ens n’anem a Mestalla…» (Luis del Olmo ja ens portava aigua, ha!).

Divendres 17 de juliol de 2020: Entrevista als càrrecs de 2020-2021 i Tertúlies Festeres.

Aquest dia es proposava amb un altre to. Volíem aprofitar el parèntesi Fester de l’any de la pandèmia per reflexionar sobre la nostra Festa des dels seus distints prismes.

Novament, a les 18:30 h (hora peninsular), connectàvem en directe des dels estudis de Ràdio Safor FM, i vam començar amb una entrevista a Susana i Manolo (càrrecs Moros) i Rosanna i Cristina (càrrecs Cristians) i Guillem, abanderat de la FMICO (03:12). Entrevista que va barrejar el sentiment de ser càrrec en l’any de la pandèmia amb divertides anècdotes que ens van permetre conéixer un poc més als màxims representants de la Festa olivera.

En acabar, la primera taula de debat. Óscar i Joan van dirigir la Tertúlia intitulada: «El passat i evolució de la Festa» (48:50), en la qual vam poder comptar com a tertulians amb Laia Martínez, Sergio Bañuls, Miquel Lleches, Manolo Arnal i Rafa Castelló. Vicent Roig va entrar telefònicament per explicar-nos el canvi de Junta a Federació. Una tertúlia interessant i carregada de contingut.

La segona Tertúlia, que va dirigir Helena Mañó, va posar el focus sobre «El paper de la dona en la Festa de Moros i Cristians d’Oliva» (115:03). Les contertulianes fóren: Laia Martínez, Rosana Llopis, Amparo Pardo, Mónica Maurí, Maite Gregori i Amalia Malonda. Entrevistarem telefònicament a Isabel Bolinches, primera capitana d’Oliva.

La tercera i última tertúlia fou «El Futur de la Festa» (156:33). Dirigida per Joan Mata, es van reunir Nadia Gómez, David Blasco, Maria Mayol, Toni Alemany, Júlia Esteve, Mar Savall, Ferran Riera i Juan Porta. El sentiment fester està molt arrelat entre els nostres joves.

Ben passades les 21:30 h de la nit, es va tancar la programació amb l’acomiadament (194:39). Des de la Federació de Moros i Cristians d’Oliva demanem que ens disculpen els errors i defectes que hàgem pogut tindre. Que ens disculpen si en algun moment no vam ser capaços de transmetre el missatge amb la claredat que el mitjà requereix o si aquesta claredat sols la vam aconseguir en moments molt puntuals. Demanem que ens disculpen, sols vam ser uns «motivats» que, amb ànim d’entretenir, informar, divertir i suplir la carència de Festes, ens vam llançar a la piscina sense preguntar si hi havia aigua o no. Si ens la vam pegar o no, són vostés qui ho han de valorar. Nosaltres us podem assegurar que ens vam divertir, i molt. I això és l’important, no?

Moltes gràcies, gràcies infinites a Juan Carlos Girau, de Ràdio Safor FM, per fer-nos possible aquesta aventura. I moltes gràcies a vostés per escoltar-nos i acompanyar-nos en l’any de la pandèmia.

caCatalan