Música Festera d'Oliva

Les festes de moros i cristians, en general, rememoren les batalles dels pobles cristians enfront dels àrabs, els sarraïns, els turcs … I tenen com a actes essencials les entrades sumptuoses i les ambaixades, batalles d’arcabusseria, etc.

Dins de la Festa hi ha un element que ha acabat per convertir-se en essencial; i no només en la nostra Festa sinó en moltes altres. Es tracta, com podeu intuir, de la música. I la música que usem en les nostres festes de moros i cristians, per a desfilar, per als passacarrers, etc. aquella que en escoltar-la se’ns eriça la pell i ens empenta, habitualment es denomina “música festera”.

Dins del gènere de música festera podem trobar diferents tipus de peces, les més habituals són les marxes mores o cristianes, els pasdobles, i també la música incidental o que s’escriu per a elements que usem en les entrades, com ara els ballets. A Oliva, com que no tenim les Festes lligades a cap esdeveniment religiós, no les fem servir, però convé saber que les marxes de processó també s’inclouen dins del gènere.

Per saber de la importància de la música, recordarem ací l’anècdota de D. Amando Blanquer, que li van preguntar després d’una conferència sobre música quin significat tenia la música festera i ell va canviar el rostre i contà que un capità moro alcoià havia desfilat al so de Tarde de Abril. En acabar les festes d’aquell any de capitania li detectaren un càncer terminal. A l’hospital, conscient de l’irremeiable final, li demanà a la família una última voluntat molt especial: quan tot s’acabara, volia que incineraren el seu cos i que escamparen les cendres al paratge de la Font Roja i que per a l’ocasió, llogaren a la Banda Primitiva d’Alcoi per a amenitzar l’acte amb el so de Tarde de Abril. I finalment D. Amando, emocionat, va sentenciar “Això és la música de Moros i Cristians. Si no ho han entés, lamente no poder explicar-me millor”.

La producció musical del nostre poble ja va començar fa molts anys, però en els últims anys ha crescut de forma exponencial; i cada vegada és més habitual encarregar música per a un esdeveniment important.

Així doncs, benvingut a l’apartat musical; si passes, podràs trobar marxes mores i cristianes, pasdobles i altres peces relacionades o escrites per a Oliva.

Podràs gaudir-la amb els enllaços que et portaran al nostre canal de Youtube.

Marxes Mores

Marxes Cristianes

Pasdobles

Altres canals de Música Festera