Nomenament de càrrecs en la celebració del Mig Any de Moros i Cristians.

El Teatre Olímpia es va vestir de gala per rebre entre forts aplaudiments als càrrecs Festers de 2019 i retre homenatge als Festers d’Honor.

A les 18:30h s’obriren les portes del Teatre Olímpia i, en poc de temps, es va omplir de festers expectants per comprovar com resultava l’acte de nomenament de càrrecs que, enguany, per primera vegada, es celebrava en aquest emplaçament.

L’acte no va defraudar. Puntual, a les 19h, el secretari de la Federació de Moros i Cristians encetava la jornada. Després d’un breu parlament on es va exposar el bon moment pel que passa la Festa a Oliva, aplegava el moment de cridar als càrrecs de 2018 perquè reberen en l’escenari als càrrecs de 2019, escenificant així el canvi de càrrecs. Allí els esperava el president de la Federació de Moros i Cristians, Sergio Bañuls, junt amb la xiqueta que serà l’abanderada Federació, Núria Montero Llopis.

Com s’esperava, l’apoteosi Festera va aplegar quan es va cridar als càrrecs Festers de 2019. Ivan Chamorro, de la Filà Mosqueters, fou el primer cridat al seu moment de glòria, com a ambaixador cristià. Mentre ascendia per la passare-la central, sonava en directe la marxa ‘Ambaixador Cristià’, interpretada per l’Associació Artístico Musical d’Oliva.

Seguidament va ser el torn de Francisco Cardona, “Paco El Manyano”, qui va fer el propi en ser nomenat ambaixador moro, de la filà Almoràvits, amb la marxa ‘Abenserraig’, de Saül Gómez i Soler.

Després, i com marca el protocol, aplegava l’èxtasi per a un Fester insigne com és el capità cristià de 2019, Jaime García “El Petiu”. Aclamat per tots els Mosqueters i Festers que reconeixen en “El Petiu” al gran capità que les Festes d’Oliva requereixen. En aquest cas, l’AAMO interpretava la marxa ‘Mosqueters d’Oliva’, corejada pels entregats Mosqueters.

I si em apuntat que el capità cristià és un insigne Fester, no menys ho és el moro, per al qual poder ser transcrites les anteriors paraules dedicades a Jaime García. Un emocionat Miquel Lleches pujava a l’escenari amb la força del capità moro que és. Saludant a tots els olivans que ompliren el pati de butaques, Miquel es va fondre en un fort abraç amb el seu ambaixador. La Filà Almoràvits te un capità entregat a la Festa.

Cadascun dels càrrecs proclamava el seu discurs, podent destacar en tots ells una emoció indescriptible. Iván Chamorro, tímid, estava com en un núvol en saber-se ambaixador de les tropes cristianes, dirigint-se a la seua tia com la persona que el va introduir a la filada Mosqueters. Igualment Paco, “El Manyano”, qui a més es dirigia al seu cunyat Miquel, el capità moro, per haver comptat amb ell per aquesta aventura, en la que sens dubte tindran un paper important la seua família, en especial el seu fill Marc, que està gaudint del moment com el que més.

Els capitans no van defraudar. Jaume García va pronunciar un discurs amé i divertit, alhora que emocionat, perquè, com tots sabem, és un pilar fonamental en la seua Filada, fill d’un dels fundadors. Per a son pare, i per al seu fill Jaume, va dedicar les paraules més sentides, perquè seran ells qui l’acompanyaran en la carrossa el dia de l’Entrada.

Miquel, per la seua banda, amb discurs molt ben elaborat i presentat, no va poder contindre les llàgrimes al sentir-se capità de les tropes mores, després d’haver fet el pas una matinada de desembarc acompanyat per una paella amb ceba molt marinera. És el seu moment, i ho transmet.

I com que diuen que és de ben parits ser agraïts, enguany, conforme el que estableix el Reglament de Règim Intern, que cada junta de govern pot atorgar distincions honorífiques a insignes Festers en dos dels tres anys de govern, enguany, després d’homenatjar l’any passat a Antonio Mascarell i a Rafel Boronat, enguany era de justícia reconéixer la seua aportació a la Festa a Arturo Tomàs, de la Filà Mudéjars, i a Juan García de la Filà Mosqueters. A ells, tot l’agraïment del col·lectiu fester és poc per a qui ha treballat durant molts anys per construir la Festa que hui tots gaudim i de la que estem orgullosos.

Amb l’interpretació de l’himne de Festes “Oliva 1990”, del Mestre Villar, va concloure un acte que va agradar als assistents. Amb major solemnitat que el que venia essent habitual però carregat de la força de la festa moracristiana.

L’enhorabona a Miquel i Jaime, i a Paco i Iván. Ells seran enguany els màxims exponents de la nostra Festa, i estem segurs que exerciran amb la dignitat que el càrrec requereix.