Nomenament de càrrecs 2024

La Federació de Moros i Cristians dOliva, en col·laboració amb la Regidoria de Festes, anuncia que el dissabte 3 de febrer es celebrarà lacte de Nomenament de Càrrecs Festers dels Moros i Cristians dOliva de 2024 i el posterior sopar de gala al Centre Polivalent, tot emmarcat en els actes de celebració del Mig Any Fester. En lacte es donarà el reconeixement al President dHonor de la Federació de Moros i Cristians dOliva, al fester Manolo Arnal Bertomeu

El dissabte 3 de febrer de 2024 es donarà inici a les celebracions del Mig Any Fester amb l’acte de nomenament de càrrecs al Centre Polivalent. Les capitanies, enguany les ostenten les Filades Contrabandistes i Moriscos, recaient el càrrec d’abanderat de la Federació per torn, en la Filada Moriscos.

A les 19.00 h començarà l’acte de Nomenament de Càrrecs al Centre Polivalent. Enrique Orquín i Pablo Orquín com a capitania del bàndol cristià de 2023, per la Filada Pirates, donaran el relleu a Adrián Fernández Miñana, capità cristià i Alejandro Montilla Plata, ambaixador cristià, de la Filada Contrabandistes. Per part del bàndol moro, Jesús Camarena i Pascual Molla, capitania del bàndol moro 2023 faran el traspàs del càrrec a Juanjo Bertomeu Penalva, capità moro i Vicente Benimeli Alemany, ambaixador moro, de la Filada Moriscos. Els càrrecs dirigiran unes paraules a tot el col·lectiu fester.

 A més, també es presentarà a labanderada de la Federació de Moros i Cristians dOliva, càrrec que enguany recaurà en Andrea Alemany Tur, de la Filada Moriscos.

Els càrrecs festers dels Moros i Cristians dOliva 2024 són:

Abanderada de la Federació de Moros i Cristians dOliva: Andrea Alemany Tur. Neboda i fillola de fundadors de la Filada Moriscos, i filla de l’actual president, és festera des que va nàixer l’any 2007. Al braç de la seua mare, dalt la carrossa morisca, va fer la seua primera baixada per Loygorri. Actualment, forma parta de l’esquadra Nazaries, de la qual sa mare és cap d’esquadra. El seu germà serà enguany també, l’abanderat de la Filada Moriscos, i és cosina del capità i de l’ambaixador moro de 2024.

Capità cristià: Adrián Fernández Miñana. El seu camí va començar en la setmana festera de 2017, un any en què va començar a submergir-se en les tradicions i l’alegria de la festa. Amb el cor ple d’expectació, va explorar les diferents filades, sentint com els Contrabandistes capturaven el seu esperit.  Des del 2018 és membre de ple dret a la filada, amb una plena implicació, assumint el càrrec de Primer Tro fins a 2022. Càrrec que va compaginar des del 2020, amb el de cubiler. Amb orgull i humilitat, ha estat un membre ben actiu dels Contrabandistes, especialment en els aspectes culturals de la Festa.

Ambaixador cristià: Alejandro Montilla Plata. El camí de l’ambaixador cristià comença l’any 2012, quan una colla d’amics decidiren unir-se al bàndol moro. Tot i que aquell any sols volia conéixer la Festa, per circumstàncies va acabar desfilant, enamorant-se així d’aquesta. Durant algun temps va haver de deixar-la a causa del treball, malgrat que, cada vegada que podia, s’apuntava a algun menjar i al putxero, ja en aquell moment, en la Filada Contrabandistes. La festa i familiaritat d’aquella filada, el va captivar tant, que quan va poder formar-ne part en 2019, no s’ho va pensar dues vegades. Des d’aquell any, va entrar en la junta com a cubiler, entregant-se a tota la feina que comporta la festa. Des de 2023 és compromissari de la Filada Contrabandistes a les assemblees de la FMiCO. Tot aquest esforç ha culminat en l’oportunitat de ser l’ambaixador cristià, al costat d’un dels seus millor amics com a capità.

Capità Moro: Juanjo Bertomeu Penalva. És component de la Filada Moriscos des del 2001, moment en el qual entra a formar part de la festa junt amb la seua colla d’amics, essent membre de l’esquadra Sarraïns des del 2002, i en l’esquadra parella Sarraïnes és cap d’esquadra la seua dona. Ha estat vicepresident dels Moriscos els anys 2011-12 i 2017-18. En aquestes etapes, s’han impulsat canvis significatius a la filada, com l’adquisició de la «cabila de reunions», l’aprovació del Reglament de Règim Intern o la consolidació de la Festa de Càrrecs. Demostrant el seu compromís i dedicació, ha format part de diverses comissions, tant econòmiques, festeres, com de composició de boato i ha sigut trabuquer en les diferents capitanies Morisques.

Ambaixador Moro: Vicente Benimeli Alemany. És fester i Morisco des del seu naixement, l’any 1984, baixant Loygorri per primera vega a l’úter matern. Des del 1992 participa de l’Entrada, primer amb l’esquadra infantil, els anys 1994 i 1995 com abanderat de la filada. Durant diversos anys ha estat trabuquer de la filada.

 

President dHonor

Enguany, per primera vegada, la Federació de Moros i Cristians d’Oliva, farà entrega del reconeixement de President dHonor a Manolo Arnal Bertomeu (de la Filada Marràqueix). De forma bianual es fa entrega del càrrec de Fester d’Honor i, de forma extraordinària, la Federació de Moros i Cristians pot fer el reconeixement de President d’Honor.

President dHonor: Manolo Arnal Bertomeu. S’inicia en la Festa l’any 1977 en la Filada Marràqueix en la qual, al llarg del temps, ocupa diferents càrrecs i participa en nombroses comissions de treball. El 1996 ostenta el càrrec de Capità del Bàndol Moro. En la Federació, abans Junta de Moros i Cristians, desenvolupa la tasca de secretari, i als anys 1990, 91 i 92 el càrrec de president i el 2016 president de la junta gestora.

En 2004 és anomenat, a proposta de la Junta de Moros i Cristians d’Oliva, MEMBRE HONORÍFIC A TÍTOL PERSONAL de l’UNDEF.

Durant molts anys uneix dos de les seues grans passions: la Festa i els cavalls, participant en l’Entrada Mora com a cap batedor. Col·labora en el món dels Moros i Cristians, no sols a Oliva, sinó ajudant i assessorant a altres pobles del territori valencià en matèria de festa.

En el 2015 és anomenat pregoner de les festes de Moros i Cristians d’Oliva.
Promotor, junt amb altres festers i festeres, de l’estructura dels actes com el de l’inici de les festes i el Desembarcament.
Ha participat i participa activament en diferents comissions i ajuda en l’organització i coordinació de diferents actes de la Festa.

Després de l’acte de nomenament, la celebració continuarà fins a altes hores de la matinada amb el sopar de gala i revetlla amenitzada per la xaranga Aureba.

Amb aquest acte s’iniciaran els actes del Mig Any 2024, que continuaran dissabte 10 de febrer amb el tradicional Concurs de Putxeros a la plaça Joan Baptista Escrivà.