Crònica del Mig Any fester 2024

Les celebracions del Mig Any fester 2024 començaven el passat 3 de febrer, amb l’acte de Nomenament de Càrrecs Festers dels Moros i Cristians d’Oliva de 2024 i el posterior sopar de gala al Centre Polivalent.

L’acte va començar poc després de les 19 h de la vesprada, amb una sala de gom a gom, festeres i festers, familiars dels càrrecs, autoritats, presidents/es d’altres associacions locals, etc. Tothom expectant per conéixer als nous càrrecs de la Festa.

La secretària de la Federació va excusar l’absència del president Óscar Prieto, que per motius laborals no va poder acudir a l’acte, i va demanar la presència a l’escenari del vicepresident, Vicent Llorca qui va presidir la celebració.

Era l’hora de fer el traspàs, i els càrrecs de 2023: Enrique Orquín, Pablo Orquín, Jesús Camarena i Pascual Mollà, més tranquils però amb un somriure de nostàlgia pujaven a l’escenari per cedir els seus càrrecs a qui els succeiran aquest any.

Enguany, recau el càrrec d’abanderat de la Federació per torn, en la Filada Moriscos.

Així, es presentava a l’abanderada de la FMICO Andrea Alemany Tur que pujava a l’escenari com a representant de tots els Moros i Cristians d’Oliva 2024.

Ambaixadors i capitans van ser presentats per bàndols, acompanyats per les seues respectives guàrdies que els van acompanyar per pujar fins a l’escenari.

Van ser presentats a tota la població i col·lectiu fester:

Alejandro Montilla Plata Ambaixador Cristià 2024, de la Filada Contrabandistes.

Vicente Benimeli Alemany Ambaixador Moro 2024, de la Filada Moriscos.

Adrián Fernández Miñana Capità Cristià 2024, de la Filada Contrabandistes.

i Juanjo Bertomeu Penalva capità moro 2024, de la Filada Moriscos.

Tots quatre van dedicar paraules commovedores a les seues famílies i filades, de segur un acte que recordaran amb gran estima.

Una vegada fet el traspàs i complida la seua tasca, es va agrair de nou el gran any que ens van fer passar els càrrecs de 2023 i van abandonar l’escenari.

Per concloure l’acte i per primera vegada en els Moros i Cristians d’Oliva, la Federació entregava la distinció honorària de President d’Honor a Manolo Arnal Bertomeu (de la Filada Marràqueix).

Poques presentacions eren necessàries (dins i fora de la Festa), d’una persona tan entregada i vinculada als Moros i Cristians.

Se li va fer entrega d’un pergamí commemoratiu i de l’agulla d’or de la FMICO.

Manolo va dirigir unes emotives paraules i va rebre l’estima i una forta ovació de tots els assistents.

D’aquesta manera finalitzava l’acte del Nomenament de càrrecs, al que li va seguir un gran sopar de gala i una revetlla plena de germanor i celebracions.

—–

Dissabte 10 de febrer es va celebrar el tradicional Concurs de Putxeros dels Moros i Cristians d’Oliva. A les 8.30 h els trabucs ja retronaven tancant una comitiva nombrosíssima, cada any més extensa, per enfilar els carrers del Raval i la Vila de la ciutat. Tornaven els trons al Mig any després que l’any passat, per amenaça de pluja, la Comissió de Presidents/es i Junta de Govern de la FMICO acordara, amb un criteri de prudència, no comprar la pólvora. Enguany, la climatologia apuntava a un matí ventós i desassossegant, però res podia parar ja la festa.

La Plaça Joan Baptista Escrivà s’anava omplint de barres, torradores i cassoles que començaven a bullir per als putxeros i, a les 10.30 h, la comitiva que acabava el recorregut habitual i es disposaven tots per a l’esmorzar. Omplir les panxes per afrontar la llarga jornada festera.

Els càrrecs, Adrián Fernández i Alejandro Montilla, capità i ambaixador cristians, de la Filada Contrabandistes, i Juanjo Bertomeu i Vicente Benimeli, capità i ambaixador moros, de la Filada Moriscos, ocupaven el centre de la plaça, fent de caps d’esquadra, a ritme de marxes mores i cristianes interpretades per l’Associació Artístic-Musical d’Oliva (A.A.M.O.).

Amb els esperits animats, la jornada transcorria amb una climatologia anòmalament agradable, poc usual al febrer.

Al voltant de les 12 h es van concentrar al mig de la plaça les presidentes i presidents de les 12 filades junt amb el president de la Federació i els representants d’AEFAT i membres de la filada Moriscos, Nadia Peiró i Àlex Ardid, per fer-los entrega del xec de la recaptació de l’acte benèfic del passat novembre. Un total de 1.850 € s’ha donat, gràcies a la solidaritat dels festers i festeres dels Moros i Cristians d’Oliva.

A les 13 h, era el moment de l’entrega dels putxeros. Enguany, novament, tornaven a presentar-se 12 putxeros, amb la incorporació de la Filada Templaris, als quals tots saludaren amb gran entusiasme per aplegar a engrandir més la Festa.

El jurat el conformaren l’alcaldessa Yolanda Pastor, el regidor de festes i obres i serveis, Álvaro Sánchez, el regidor de Turisme i Platges, Salvador Llopis, l’Intendent en cap de la Policia Local d’Oliva, Miquel Ferrando, la presidenta de Gastroliva, Mapi Barreres, el gerent del Restaurant El Pelut, Lorenzo Jordà, Juan Carlos Morera, president de l’A.A.M.O., el recentment nomenat president d’Honor, Manolo Arnal i el locutor de Ràdio Safor, Juan Carlos Girau.

El veredicte del jurat, després d’una intensa deliberació, fou el següent:

12-Pirates; 11-Tuareg; 10-Moriscos; 9-Mosqueters; 8-Contrabandistes; 7-Jaume I; 6-Mudèjars; 5-Marràqueix; 4-Almoràvits; 3-Templaris; 2-Masers.

El putxero guanyador fou el de la Filada Taifes, amb gran alegria del seu cuiner, Pepito, que va contagiar a tots l’emoció. És la primera vegada que el Taifes aconsegueixen guanyar el concurs. La millor presentació fou per a la Filada Masers.

Amb els resultats d’enguany, podem actualitzar l’històric quedant així:

Filada

nº victòries

JAUME I

9

MOSQUETERS

5

MUDÈJARS

4

MASERS

4

MARRÀQUEIX

4

MORISCOS

4

TUAREG

3

PIRATES

2

ALMORÀVITS

2

CORSARIS

2

CANÍBALS

1

CRUZADOS

1

CONTRABANDISTES

1

TAIFES

1

No es computen els anys 1980 i 1982 per no haver dades disponibles.

caCatalan