Els Moros i Cristians d’Oliva homenatgen les ambaixades dels anys 50

La Federació de Moros i Cristians d’Oliva va celebrar el dissabte (25 de novembre de 2023) l’acte benèfic que celebra bianualment, per ser festa declarada d’Interés Turístic Autonòmic. En aquesta ocasió, es va celebrar un homenatge de les ambaixades que en els anys cinquanta es celebraven a la plaça de sant Roc i un posterior dinar de germanor, a benefici de l’associació AEFAT.

AEFAT és una associació sense ànim de lucre formada per les famílies de més de 40 xiquets/es i joves afectats amb atàxia telangièctasia a Espanya, i persones relacionades. Entre ells es troba Álex Ardid, el nostre veí d’Oliva i membre de la Filada Moriscos.

Fou un acte teatralitzat, de caràcter popular, que es va representar en la mateixa plaça de sant Roc, amb recuperació de les vestimentes festeres de l’època de la segona etapa de la Festa dels Moros i Cristians d’Oliva. Els càrrecs foren representats per: Pablo Orquín (ambaixador cristià), Vicent Roig (ambaixador moro), Pedro Gisbert (capità cristià) i Lluís Gregori (capità moro).

Per obrir el matí, a les 10.30 h, es va organitzar un taller infantil «Manualitats Tribu Caníbal», per tal de recrear entre els més menuts les vestimentes de la Filada, ja desapareguda, Caníbals.

En acabar, a les 12 h, la comitiva es concentrava a la plaça de l’Ajuntament per anar en cercavila acompanyats per la colla Sarabanda fins a la plaça de sant Roc, on es va celebrar la recreació històrica que va delitar tots els assistents.

El tret d’eixida el va donar l’Àngel Anunciador, amb els seus versos.

A l’acte va participar també el nostre gegant d’Oliva Serafí de Centelles, gràcies a la col·laboració del grup de danses Raval i Vila; i el grup de lluita «Mercenaris» de Bellreguard i Pirotècnia Borredà.

La jornada va acabar en un dinar de germanor a l’aparcament municipal de la cooperativa d’Oliva, amenitzat per la xaranga Aureba interpretant marxes mores i cristianes.

La Federació de Moros i Cristians d’Oliva vol agrair a totes les festeres i festers la seua participació i, molt especialment, aquells que van participar activament en l’organització de l’acte.

Destacar la tasca i ajuda inestimable de l’Ajuntament d’Oliva amb la Regidoria de Festes i la col·laboració de la brigada i electricistes d’Obres i Serveis.

També, un especial agraïment, a tota la gent que, durant tot aquest temps de recuperació i conservació de la memòria festera dels moros i cristians d’Oliva, ha contribuït aportant objectes, indumentària i documents històrics.