La FMiCO presenta el llibre de Moros i Cristians d’Oliva 2022 dedicat a la gastronomia

El dissabte 2 de juliol es va presentar, al Centre Polivalent d’Oliva, el llibre dels Moros i Cristians d’Oliva. Un monogràfic sobre la gastronomia típica de les festes

La versió digital del llibre ja es pot consultar, en obert, al web de la Federació de Moros i Cristians d’Oliva

La Federació de Moros i Cristians d’Oliva (FMiCO) amb la col·laboració de la regidoria de Festes de l’Ajuntament d’Oliva, van presentar dissabte passat, 2 de juliol, el llibre dels Moros i Cristians d’Oliva 2022, que enguany va dedicat a la gastronomia.

Com cada any, la FMiCO elabora el llibre de festes que pretén ser la memòria física d’unes festes. Al igual que els últims anys, el llibre, molt acurat en els seus detalls i qualitats, és un un monogràfic sobre un aspecte de la festa. Enguany, el llibre parla de la gastronomia dels Moros i Cristians d’Oliva.

La portada és el cartell guanyador de l’últim concurs que es va organitzar, el de 2020, obra de Juan Diego Ingelmo Benavente. Partint de la gamma cromàtica d’aquest cartell, se n’ha elaborat el disseny de l’interior de tot el llibre, que està organitzat com una mena de menú, amb 10 apartats, que pretenen ser un tast de tots el sabor dels Moros i Cristians d’Oliva. Aquests apartats estan inspirats en el format dels antic menús dels restaurants, amb línies decoratives i lletres corbes, tot emmarcat dins les actuals tipografies.

Els 10 apartats són: Vermut (la dinaora) on els recullen els saludes institucionals. Còctel de benvinguda, amb la presentació dels càrrecs dels MiC Oliva 2022. L’Aperitiu, amb els premiats en el Concurs de cartells de 2020. Entrants, l’apartat per fer memòria amb les cròniques de les capitanies de 2019, de Mosqueters i Almoràvits. L’Arròs, on els càrrecs 2022 dediquen unes paraules als festers i la ciutadania. El Caldo, seria l’equivalent al que altres anys s’ha intitulat com Paraules de Festa. En aquest apartat trobem articles de Diego Mestre, amb Memòria de l’exposició «Un segle de records»; Pep Fenollar, Crònica de l’acte benèfic i reaparició de la figura de l’Angelet anunciador; Mapi Barreres, col·laboració de Gastroliva; i altres col·laboracions gastronòmiques de la mà d’Evarist Miralles, Salvador Mañó, Chelo Peiró, Xavier Benavent i Paco Alonso i entrevista als germans Lorenzo i José Luis del Restaurant El Pelut. Cassalleta a la barra, l’instagram fester dels joves de la festa. Putxero, presentació de les distintes filades. Taula de postres, amb articles de les filades capitanes Taifes i Masers. I tanquem amb Café i Copa, que és la guia comercial.

La versió digital del llibre dels Moros i Cristians d’Oliva ja està disponible, en obert, en la web de la FMiCO (Federació de Moros i Cristians d’Oliva):

Óscar Prieto, president de la FMiCO: «Tal i com es va realitzar en anys anteriors, enguany hem seguit la línia de fer del llibre un monogràfic d’un aspecte de la nostra Festa. Enguany és el torn de la gastronomia, un element central i sempre present en la nostra Festa que, entre altres coses, és ben coneguda pels seus putxeros. Al llibre podem descobrir moltes altres coses i, sobretot, les costums culinàries de les distintes filades».

Yolanda Navarro, regidora de festes: «Un any més, la Federació de Moros i Cristians ha preparat un llibre molt didàctic i original, on tots els festers i festeres podran gaudir d’un menú complet on tenen cabuda tots els components principals de la festa.

Cal destacar que la Federació ha tingut molta cura en el disseny i maquetació, així com en el contingut. Un treball molts costos que arrimarà la festa dels Moros i Cristians a tots els veïns i veïnes, així com a tots els visitants. Un exemple més del gran progrés de la festa que es consolida com un esdeveniment cultural i festiu digne de tots els reconeixements.».