La Filà Masers triomfa en el concurs de putxeros del Mig Any

Els Masers guanyen la millor presentació i el millor putxero de 2019, valorat per un jurat conformat per experts en gastronomia.

Com de costum, a les 8h del matí, els trabuquers de les respectives filades es disposaven a donar inici a la celebració del Mig Any fester despertant al poble d’Oliva amb el foc d’arcabusseria. Com de costum, la comitiva, acompanyada per l’Associació Artístico Musical d’Oliva, avançava direcció al Rt. El Pelut, on es faria la tradicional parada. Novetat, enguany celebràvem el segon dissabte de febrer, i no diumenge, com era costum, perquè així es va decidir per majoria dels Festers representats en assamblea de compromisaris.

Finalitzada la despertà, tocava esmorzar i posar els putxero al foc mentre començaven a sonar els primers pasdobles. Les paradetes de cadascuna de les filades s’ubicaven al perímetre de la Plaça Joan Baptista Escrivà, però enguany en la part interior d’aquesta, just davant de la façana del col·legi El Rebollet, i no en la zona de trànsit davant del Mercat, com de costum, ja que dissabte el Mercat Municipal tenia la seua activitat habitual.

Baix un sol radiant, en un dia amb una climatologia més propia de pasqua que el que és costum en el Mig Any de Moros i Cristians, que sempre amenaça plutja, la plaça es va omplir de Festers animosos i divertits.

A les 12:30h, a l’escenari ubicat davant les escales d’accés a la plaça per la carretera, l’Alcalde, regidor de Festers, els càrrecs Festers i el president de la Federació feien entrega dels premis del concurs de dibuixos. Els premiats foren: categoria A (3r i 4t de primària), 1r Marta Pérez Canet (Col·legi La Carrasca), 2n Virginia Fernández-Avilés Herraiz (Col·legi El Rebollet), 3r Pau Morató Pastor (Col·legi Lluís Vives Oliva); Categoria B (5é i 6é de primària)1r Aina Calafat Sanchis (Col·legi Sant Josep de la Muntanya), 2n Joaquin Peiró Peiró (Col·legi Sant Josep de la Muntanya), 3r Clara Miñana Castillo (Col·legi El Rebollet). Als xiquets se’ls va entregar un sabre de fusta.

Puntuals, a les 13h els 11 putxeros estaven sobre la taula del jurat. Després de la foto de rigor, Paco Alonso, periodista gastronòmic en TVE i La Vanguardia; Juan Carlos Galbis, cuiner i professor de la Xarxa de Centres de Turisme de la GVA, especialista en arrossos; Cova Morales, especialista en comunicació gastronòmica; Paco Oltra “Soqueta”, president de Gastroliva; Pepe Cotaina, President de l’Associació de Coques d’Oliva, demanaven concentració per iniciar la valoració.

Entre el tast i la deliberació, més de mitja hora van estar els jurats ponderant les virtuts de cadascun dels putxeros presentats, fins que van emetre la valoració: La Filà Masers guanya la millor presentació i el millor putxero.

Els capitans i ambaixadors de 2019, Jaime García i Iván Chamorro, respectivament, pel bàndol cristià, i Miquel Lleches i Paco Cardona pel bàndol moro, acompanyats per Sergio Bañuls, president de la Federació i l’Alcalde, David González i Pepe Salazar, Regidor de Festes, van fer l’entrega de premis.

Després, les filades començaren a desmuntar les respectives paradetes per anar a dinar. Enguany, al ser dissabte, la Festa es va allargar un poc més en la plaça, amb l’involucració de l’AAMO que saber acertar les peces musicals necessàries perquè els festers no volgueren moure’s del lloc.