Èxit en la presentació de l’exposició

Èxit en la presentació de l’exposició «Un segle de records» que ha preparat la FMICO

 

Degut a l’amenaça de pluja, la presentació de la mostra que commemora el centenari de les primeres celebracions dels Moros i Cristians a Oliva s’ha celebrat al Centre Polivalent.

Complint amb les mesures sanitàries pertinents, a l’acte han assistit l’Alcalde i els portaveus dels distints grups municipals, la presidenta de la UNDEF, Pepa Prats, les capitanes i ambaixadors, festers d’honor, presidents de les distintes filades, membres de la Junta de la Federació de Moros i Cristians i persones que han col·laborat amb la mostra.

L’acte de presentació de l’exposició «Un segle de records», que estava previst realitzar a l’esplanada del carrer Constitució, just a l’entrada de l’Edifici de l’Enginy, s’ha realitzat al Centre Polivalent degut a la inestabilitat meteorològica que amenaçava amb pluja.

A les 19h del divendres 30 d’abril de 2021, s’han donat cita al Centre Polivalent distints representants de la societat civil olivera i, en concret, del món de la festa dels Moros i Cristians. La Federació de Moros i Cristians (FMICO) ha organitzat l’acte que ha presentat l’exposició «Un Segle de Records», que s’emmarca dins les celebracions del centenari de les primeres celebracions dels Moros i Cristians d’Oliva.

Des del 30 d’abril i fins al 31 de maig es podrà visitar la mostra que està distribuïda en distintes seus ubicades al casc històric de la ciutat: Edifici de l’Enginy, Casa de la Cultura, Museu Etnològic i Torre de la Comare.

L’acte ha estat presentat per Helena Mañó, secretària de la FMICO, i han intervingut tant l’Alcalde d’Oliva, David González, com Óscar Prieto, president de la FMICO i Diego Mestre, comissari de l’exposició i membre de la Junta de la FMICO.

A l’inici de l’acte s’ha projectat un audiovisual que feia un recorregut per les seus de l’exposició i on es podien vore els distints elements i objectes que es podran trobar en la mateixa.

  1. A la Casa de la Cultura, la col·lecció completa de cartells de Festes des de 1950 fins a l’actualitat.
  2. Al Palau Comtal dels Centelles una mostra d’estendards, banderes i armes, en la planta baixa; en la planta superior les partitures de la música Festera relacionada i composada específicament per a les festes oliveres.
  3. Al Museu Etnològic, un recorregut per les distintes fases de les nostres festes, records d’aquests 100 anys de Festa a Oliva. Al primer pis, una selecció iconogràfica dels dos primers moments de la Festa. S’exposen els escassos testimonis conservats dels anys 20 del segle passat. Entranyables fotografies i reproduccions dels vestits utilitzats en aquells anys. Al segon pis, elements i documents de l’última i actual etapa i un audiovisual que recull gran part de la nostra història.
  4. Enginy del Sucre trobem una mostra de les indumentàries festeres de totes les filades oliveres, tant les passades com les actuals. Les vestimentes de «gal·la» que s’utilitzen per a les Entrades.

En acabar el vídeo, el primer en intervindre ha estat Diego Mestre, qui han explicat com es distribueix la mostra en les quatre seus i ha assenyalat: «Amb molta il·lusió i molts ànims s’ha dut a terme l’exposició que hui inaugurem. CENT ANYS DE RECORDS. És el resultat de l’esforç de tanta gent que ha rebuscat objectes i vestits conservats als calaixos dels bons records: festers i festeres actuals o d’edicions passades, que han contribuït de manera generosa a la preparació d’aquesta mostra».

Després, l’Alcalde d’Oliva, David González, qui ha posat en valor aquesta exposició i ha remarcat la importància de conservar el passat per projectar el futur de les nostres festes. A més, ha confirmat el compromís de l’Ajuntament d’Oliva per continuar treballant junt amb la FMICO per preservar el passat i continuar fent més gran la Festa de Moros i Cristians d’Oliva.

Per tancar l’acte, Óscar Prieto, president de la FMICO, ha convidat a l’Ajuntament a estudiar la possibilitat de crear una exposició permanent dels Moros i Cristians d’Oliva. «Aquesta magna exposició ha estat fruit de l’esforç coordinat de nombrosos festers i festeres que ha treballat per recopilar la documentació i el material que la conformen. Els problemàtics temps de pandèmia que vivim s’han convertit en l’oportunitat per erigir una exposició sense precedents a la ciutat», apuntava Prieto.  I ha afegit que «aquesta mostra és una realitat perquè és el fruit de la llavor que van sembrar els nostres majors. Aquelles persones que han treballat durant molts anys per la nostra Festa fins portar-la fins on ens trobem ara: uns Moros i Cristians referents a la C. Valenciana».

A més, la FMICO ha editat un catàleg de 126 pàgines en format llibret, que és una explicació de tot el que es podrà trobar en la mostra i que pretén ser un record i també una forma de cristal·litzar tota la informació, documentació i fotografies que amb motiu d’ «Un Segle de Records» s’ha aconseguit compilar.

 

L’horari per visitar l’exposició «Un Segle de Records», del 30 d’abril fins el 31 de maig de 2021, és el següent:

-Dilluns tancat.

-De dimarts a dissabte:

         De 10 a 13:30h (només Museu Etnològic)

         De 16 a 19h (totes les seus)

-Diumenge:

         De 11 a 13:30h (totes les seus)