«Un segle de records», l’exposició de la FMiCO

«Un segle de records», l’exposició de la FMiCO per commemorar el Centenari i Cinquantenari de la Festa de Moros i Cristians a Oliva

La Federació de Moros i Cristians d’Oliva (FMiCO), amb la col·laboració de la regidoria de festes i la regidoria de cultura de l’Ajuntament d’Oliva, ha preparat una exposició per valorar i difondre el patrimoni material de la festa d’Oliva fent un recorregut per 100 anys d’història festera

La mostra pretén ser un recorregut  per les tres etapes de celebració dels Moros i Cristians a Oliva per mitjà de la música, la indumentària, testimonis gràfics i arxius gràfics i textuals, muntat en quatre edificis emblemàtics del centre històric de la ciutat

El 30 d’abril de 2021, a l’Edifici de l’Enginy d’Oliva, a partir de les 19:00h, es celebrarà (amb les lògiques restriccions per la Covid) l’acte d’inauguració de l’exposició «Un segle de records» que ha preparat la FMICO.

Aquesta exposició, emmarcada en les celebracions del Centenari i Cinquantenari de la festa a Oliva que es desplegarà entre 2021 i 2025, convida al visitant a fer un recorregut històric pel patrimoni material  i cultural dels Moros i Cristians d’Oliva.

La mostra es podrà visitar des del 30 d’abril fins al 31 de maig en diverses seus:

  1. Sala d’exposicions Municipal/Casa de la Cultura (C/ Major)

S’exposa la col·lecció completa dels Cartells de Festes des de 1950 fins a 2019. Els Cartells són els elements anunciadors de les festes. En els diversos exemplars exposats es pot apreciar l’evolució tant iconogràfica com tècnica de la cartelleria dels últims setanta anys amb motiu de les festes de Moros i Cristians a Oliva.

  1. Torre del Palau Comtal dels Centelles (C/ de la Comare)

A la torre sud-oriental del que va ser el Palau dels Comtes d’Oliva, s’exposen, a la planta baixa i primera, un conjunt d’estendarts, banderes i armes.

La planta superior està dedicada a la música festera relacionada i composta específicament per a les festes oliveres. S’exposa un bona selecció de partitures que es complementa amb l’audició de moltes d’elles.

  1. Museu Etnològic (C/ Tamarit)

El conjunt de casals del segle XVI que acullen el Museu Etnològic local, és l’àmbit especial per mostrar el recorregut de les nostres festes en les seues diverses etapes des de fa cent anys. A les seues sales es presenten amb particular cura els RECORDS d’aquests CENT ANYS que motiven l’exposició.

Al primer pis s’exposa una selecció iconogràfica dels dos primer moments de la festa. Trobarem els escassos testimonis conservats dels anys 20 del segle passat. Entranyables fotografies i reproduccions dels vestits que desfilaren en aquells festejos acrediten aquests inicis de la festa.

Al segon pis, elements i documents de l’actual etapa festera, i un audiovisual que recull gran part de la nostra història.

4.-Enginy del Sucre (C/Constitució)

A l’interior d’aquest emblemàtic edifici, recentment restaurat, es desplega el conjunt colorit i fantasiós de les indumentàries de totes les filades de la festa olivera. Són els vestits de gal·la que cadascuna de les filades utilitza en els actes oficials i en les Entrades. En aquest punt, finalitzaria l’itinerari de l’exposició intitulada «Un segle de records».

Aquesta magna exposició ha estat fruit de l’esforç coordinat de nombrosos festers i festeres que ha treballat per recopilar la documentació i el material que la conformen. Els problemàtics temps de pandèmia que vivim s’han convertit en l’oportunitat per erigir una exposició sense precedents a la ciutat.

Dins el seu context, tan interessant és la bandera de Los Tuaregs dels anys 50 com el més recent banderí dels Contrabandistes actual. A través de l’exposició es pot veure el constant creixement i la imparable millora de la Festa que els participants han fet al llarg de tot un segle, mitjançant els testimonis que ens han arribat fins el dia de hui, ja siguen les col·leccions de cartells, de partitures, de llibres de festes, vestits, armes, estendarts, documents i tantes altres coses.

El resultat de l’exposició «Un segle de records» te el seu embrió en tot un seguit de treballs de recull i arxiu de tots els testimonis materials i humans del passat de la nostra festa que està vertebrant-se en l’estudi sociològic i històric de la festa coordinat per la Federació de Moros i Cristians d’Oliva i la «Comissió del Centenari», amb la col·laboració de la Universitat de València.

«Un segle de records» s’emmarca en les celebracions del Centenari i Cinquantenari dels Moros i Cristians d’Oliva, que es celebraran entre 2021 i 2025, i tenen com a objectiu últim conèixer el passat per construir un futur més sòlid. Les celebracions d’aquesta fita històrica pretenen marcar un abans i un després en la nostra festa.