Presentació del llibre de festes, cartell, pregonera i director de bandes de les Festes de Moros i Cristians 2023 

EL DISSABTE 8 DE JULIOL LA FEDERACIÓ DE MOROS I CRISTIANS D’OLIVA, PRESENTARÀ A MARINA MASCARELL COM A PREGONERA I A MIGUEL ÁNGEL GRAU COM A DIRECTOR DE BANDES PER A LES FESTES DEL 2023, A MÉS DEL CARTELL I LLIBRE DE FESTES.

El pròxim dissabte 8 de juliol el Centre Polivalent tornarà a ser testimoni d’un moment important en la festa dels Moros i Cristians Oliva, marcant el preludi de la festa amb les presentacions de la directora artística Marina Mascarell com a pregonera i de l’actual director de la Banda Simfònica de l’Associació Artístic Musical d’Oliva, qui serà l’encarregat de dirigir l’himne Oliva 1990 a la plaça de l’Ajuntament en el pregó de festes.

La Federació de Moros i Cristians d’Oliva, amb la col·laboració de la regidoria de Festes de l’Ajuntament d’Oliva, anuncia els càrrecs de Pregonera i Director de Bandes de les Festes 2023 que es presentaran aquest dissabte 8 de juliol, a les 19.30 hores al Centre Polivalent, a més de la presentació del Cartell i Llibre de les Festes 2023.

Enguany, Marina Mascarell serà l’encarregada de donar el tret d’eixida de les festes més esperades. El 20 de juliol de 2023, al voltant de les 19.00 hores i des del balcó de l’Ajuntament d’Oliva, pronunciarà el Pregó que iniciarà les Festes.

Naix a les acaballes de 1980 en una família vinculada des dels inicis a la festa de Moros i Cristians d’Oliva. Des de ben menuda rep formació en dansa a l’escola de ballet de Xelo Peiró.  

Marina té motivacions intel·lectuals que li fan qüestionar la rigidesa de la tècnica i s’enamora de l’obertura que li ofereix la dansa contemporània. Rep una beca després de guanyar el premi a ballarina excel·lent al Certamen Coreogràfic de Madrid i marxa als Estats Units a estudiar a l’American Dance Festival a Carolina del Nord i al Movement Research de Nova York. Aquesta experiència canvia completament la seua visió de l’art de la dansa.

El seu retorn cap al territori li ve de mans del Mercat de les Flors a Barcelona on és col·laboradora des de fa unes quantes temporades, i des d’on se li ha obert les portes del Festival el Grec, on fa escassos dies ha inaugurat una obra especialment creada per aquesta ocasió amb l’Orfeó Català. 

Des d’abril és la directora artística de la Companyia Nacional de Dansa Contemporània de Dinamarca (Dansk Danseteater) a Copenhaguen, on amb il·lusió comença una etapa en una nova llar al costat de la seua família. 

Tot aquest rodar pel món no ha fet que es desvinculara mai de les festes i any rere any, i sempre que ha estat a Europa, no ha dubtat a vindre a Oliva per gaudir de les festes amb la Filada Pirates. Com Nadal, les Festes de Moros i Cristians també són una data on retrobar-se amb les amigues i la família, cosins, tiets, pares i germanes formen part i s’ajunten per gaudir i recordar que aquestes festes són part de la seua forma d’entendre el poble.

El director de bandes de les Festes de Moros i Cristians d’Oliva 2023, és natural de Xàtiva, s’inicia en el món de la direcció de la mà del seu mestre Julio Juan García en 1994. Posteriorment, ha estudiat Direcció d’Orquestra i Banda. 

A més, ha realitzat cursos d’orientació didàctica i pedagògica.

Ha sigut durant 20 anys (de 1997 a 2017) director titular de la Banda de l’Ateneu Musical de Rafelguaraf, època que s’ha convertit en la més daurada i exitosa de la història de la societat musical, on s’ha de fer especial esment del  segon premien del “I Certamen de Música de Moros i Cristians –  Ciutat d’Oliva” l’any 2003, i el primer premi en el “III Certamen de Música de Moros i Cristians –  Ciutat d’Oliva” l’any 2007; i sobretot el càrrec vitalici de director honorífic de l’Ateneu Musical de Rafelguaraf.

Ha exercit de director titular de les bandes:

Unió Musical d’Ondara, de 2003 a 2007

Unió Musical d’Albaida “L’Aranya”, de 2004 a 2007

Unió Musical de Muro, de 2007 a 2011, on també hem de destacar el primer premi en el “IV Certamen de Música de Moros i Cristians –  Ciutat d’Oliva” l’any 2009.

Unió Musical d’Aielo de Malferit, de 2017 a 2020.

Director de l’Himne de Festes de Rafelguaraf el 2015, i director de l’Himne de Festes d’Aielo de Malferit el 2017.

En l’actualitat i des de 2016, és el director titular de la Banda de la Societat Lírica i Musical de Benissa, i des de setembre del passat 2022, també ho és de la Banda Simfònica de l’Associació Artístic Musical d’Oliva.

La Pregonera i Director de Bandes seran presentats dissabte 8 de juliol, a les 19.30 h al Centre Polivalent, on es realitzarà l’acte de presentació  del llibre de festes de Moros i Cristians d’Oliva de 2023, el qual compta amb un innovador cartell que també serà presentat per Locandia Estudio (Rosana Monrós i César Martínez) de Quart de Poble són, qui mitjançant la «Crida a projecte», han realitzat la imatge gràfica de les Festes de Moros i Cristians d’Oliva 2023.

Han preparat no només un cartell, sinó tres! Un cartell principal i dos secundaris, una trilogia. Tots tres reprodueixen la dicotomia i l’equitat presents en aquesta festivitat que serà presentada i explicada el pròxim dissabte.

Óscar Prieto, president de la FMICO: «Estem a les portes de festes i és per a nosaltres un plaer presentar-vos a la nostra Pregonera, Marina Mascarell, i al Director de Bandes, Miguel Àngel Grau, a més i com a novetat també presentarem una nova imatge per a les nostres festes amb un salt qualitatiu digne d’una festa d’Interés Turístic Autonòmic»

Álvaro Sánchez, regidor de Festes: «A poques setmanes de tornar a baixar Loygorri, els Moros i Cristians d’Oliva calfen motors per viure un esdeveniment únic, cultural i turístic que omplirà la ciutat de llum, color i molts retrobaments».

caCatalan