Filada Taifes

Encara que som una de les filades més joves de la festa, els Taifes portem ja a l’esquena un grapat d’anys gaudint i participant de la Festa més gran d’Oliva.

Com va començar tot? Podem dir que mig en broma, mig en serio. Està clar que per a que colle “la broma”, la llavor havia d’estar ja germinant, com si d’una corda invisible es tractara, tirant cap al cor de la festa. I ho va aconseguir.

Tot just al contrari de l’origen dels regnes de Taifes, sorgits de la desintegració del gran Califat de Al-Andalus, la nostra Filada va sorgir com a integració de diferents grups d’amics, tots coneguts uns dels altres.

El grup precursor de la idea va passar de “jugar” a ser Moro o Cristià cada volta que s’ajuntaven a somniar en anar més enllà i durant la Pasqua de 2002 va començar “la recol·lecta” de DNI’s.

Començàrem a visitar amics i a proposar-los que s’uniren a nosaltres, a fundar una Filada mora (ho teníem clar!). Com dèiem, mig en broma, mig en serio, demanàvem noms i números de DNI i quasi sense donar-nos compte, ens vàrem trobar amb més de 80 persones, de quatre o cinc colles d’amics.

Ostres! Ara què fem? La cosa s’havia fet seria i estàvem il·lusionats per lo què havíem aconseguit. Acabada la Pasqua, ens vàrem reunir tots i decidirem amb molta gana i il·lusió que la cosa anara avant.

Des d’eixe moment tot va anar molt ràpid. Lo primer, la pertinent petició i acceptació per part de la Junta de Moros i Cristians.

Vàrem triar al nostre primer president, Manolo Plaza, que se ho va currar de calent!.

Vàrem triar la nostra primera abanderada, Maite Pérez, que quasi no podia amb l’estandart (tots els xiquets de la filada eren encara molt menuts). Recorde que, per alleugerar el banderí, vàrem canviar el màstil metàl·lic per barres de fusta de cortines, més lleugeres. Era una solució provisional…que continua a dia de hui.

I ací estem, molts anys després, continuant gaudint de la festa com el primer dia. Els nostres xiquets ja no són tan xiquets i ens han omplit la filada de gent jove. La filada ha creixcut. La gran majoria dels que varen començar esta aventura continuem en ella, igual d’il·lusionats que des del principi i, a més, s’han afegit molts més. Tots formen la família dels Taifes i ja no entenem la vida sense ser moro, ¡sense ser Taifa!

Categories