Filada Mudèjars

La Filà Mudèjars fou fundada el 1976 per un grup de gent que gaudia de diferents festes i celebracions del poble: passos de Setmana Santa, penyes, festes de carrers…

Per poder entendre l’inici de la Filà, ens hem de remuntar a la cavalcada de festes de 1975, quan formaren part d’aquestes els moros dels metalls. Aleshores, el president del Gremi de la Metal·lúrgia de l’època, Rafael Boronat, creia en la possibilitat de poder celebrar moros i cristians a Oliva, tal com es feia a alguns pobles de l’interior. Aquesta idea anà calant en la gent i començaren les primeres reunions per tal de perfilar la festa.

Una colla de joves, que es reunia al bar ‘La Avenida’, decidí entre rialles crear una filà sent el primer president Salvador Tercero. Un dels nous membres, Ricardo Martí, un estiuejant de la platja d’Oliva integrant de la Filá Mudéjares d’Ontinyent, fou qui proposà el nom i el vestit de desfilada. Es per aquest motiu que els mudèjars d’Ontinyent i d’Oliva comparteixen vestit oficial.

Al 1996 la filà sofrí una forta crisi generacional i econòmica que donà lloc a una filà majoritàriament integrada per joves, que crearen la filosofia mudèjar: ‘Després de tots els entrebancs, a la fi tot ix bé si ens sabem riure de la situació’. Aquest aire fresc, rialler i desinhibit que caracteritzà el canvi generacional continua present en l’actualitat.

Categories