Filada Moriscos

BAR PEPE, any 1980, un bon grup d’amics es reuneix, dos cassalles i… la il·lusió de crear una nova filà a Oliva, una “de veritat”.

El nom? Moriscos, sorgit del record del anys d’estudi a l’Acadèmia i en honor a tots aquells que van renunciar a les pròpies creences, per no haver d’abandonar aquesta meravellosa terra.

Gel·laba? Verda amb franja blanca central, el colors d’Al-Àndalus.

Amb tots els detalls clars calia obtindre l’aprovació de la Junta Central, que els va negar la creació, ja que en aquells moments hi havia 6 comparses mores i tan sols 4 cristianes, de manera que si volien crear una comparsa nova, aquesta havia de ser cristiana.

Fent gala de la capacitat d’adaptació dels propis moriscos i de la perseverança dels nostres fundadors no disposats a rendir-se, van proposar a la Junta Central ocupar el lloc de la Comparsa Mossàrabs, a punt de desaparéixer, i així, amb la reconversió en marxa propiciada pel canvi de nom, va nàixer la Comparsa Moriscos.

Gràcies a la persistència dels nostres fundadors: els germans Benimeli, Pepe Gregori, Paco Gilabert, Pepe Boscà, Paco Soqueta, Paco Barreres, Rafa, Miguel Marco, Juan Avargues i el seu cunyat Paco, Guitart, Fulgencio, Salort, Llidó, Juan Enrique Sánchez, Pepe Soler i Pepe Mena:

Som la Comparsa Moriscos, som una família, som allò que hem volgut ser.

Categories