Filada Marràqueix

Com ja és sabut les primeres esquadres que van desfilar l’any 1975, estaven formades per mecànics o treballadors de la metal·lúrgia; els Moros del Metall. L’any 1978 es va canviar el nom pel de Filà Marrakesch. Cal esmentar que tot això va ser possible gràcies a la tasca i constància d’un gran fester, alcoià de naixement però oliver de fets: Rafael Boronat Llinares.

És l’any 1979 quan va creure escaient institucionalitzar la vestimenta que ens permetera diferenciar-nos de la resta de filades que van anar apareixent. Gràcies al contacte amb el dissenyador alcoià Enrique Galbis es va presentar la proposta amb un esbós del vestit, que finalment i amb petites variacions vam adoptar. És el nostre traje oficial actual i està basat en el de la Filà la Llana d’Alcoi.

La dona sempre ha estat present en la filà i ha sigut part activa d’ella, ja en l’any 1976 va participar a l’entrada dels Moros del Metall desfilant pel carrer Major de la nostra ciutat. Així el 1980 les Marrakesch van estrenar la seua vestimenta com a pròpia de les dones de la filà.

Després, l’any 2014 les dones van reformular aquesta vestimenta oficial per dissenyar un traje a joc amb els dels homes de la filà.

Aquesta filada ha participat dels Moros i Cristians d’Oliva des de la recuperació de la Festa d’una forma ininterrompuda, contribuint així a la consolidació de les nostres benvolgudes Festes.

Categories