Oliva torna a baixar Loygorry amb més força que mai

La Federació de Moros i Cristians i la regidoria de Festes, encapçalada per Yolanda Navarro han presentat la programació de la festa gran d’Oliva, que arrancava el passat 1 de juliol amb el muntatge del Castell Festes al Parc de l’Estació.

La Festa dels Moros i Cristians es viurà a Oliva amb més força i ganes que mai, després de dos anys sense poder gaudir d’ella. I per tal motiu, s’ha preparat una programació extensa que comptava amb la presentació del cartell i el llibre de festes, el passat 2 de juliol. Continuà amb la XXIII Trobada Infantil de Moros i Cristians que tingué lloc el dissabte 9 de juliol. El dissabte 16 de juliol, es presentaven els càrrecs, entre els quals cal destacar que tres dels quatre càrrecs els ocupen dones, fet que contribueix molt a la normalització de la presència de la dona en la Festa de Moros i Cristians d’Oliva.

Com no, la música també serà una peça fonamental i el diumenge 17 de juliol va tindre lloc el Concert de Música Festera amb l’actuació de l’Associació Artístico-Musical d’Oliva.

I de seguida s’entra en la setmana gran; el pròxim dijous 21 i divendres, 22 de juliol es repartirà la pólvora. I a més, el mateix dijous tindrà lloc el pregó, el dia dels músics i la nit del putxero de Moros i Cristians. El divendres, 22 de juliol serà el dia de la diana i l’entrada Cristiana.

El desembarcament i l’entrada Mora tindrà lloc el pròxim 23 de juliol. I per concloure les festes grans d’Oliva, el diumenge 24 de juliol serà el Dia de la Germanor, amb la desfilada infantil i la Reconquesta.

La regidora de Festes, Yolanda Navarro ha explicat que aquestes festes seran les més anhelades i gaudides de la història. “Per les circumstàncies pandèmiques, hem hagut d’ajornar tota l’activitat festiva, però ara és el moment de viure amb intensitat cada instant, i omplir cada racó del poble de música, alegria i tradició.” Ha explicat la regidora.

A més, Yolanda Navarro ha explicat que “enguany serà més especial si cap perquè veurem com tres dones ostenten els càrrecs més importants de la festa. Un fet remarcable, que demostra la igualtat als Moros i Cristians, així com a totes les festivitats d’Oliva. És un orgull comprovar que totes elles progressen involucrant tant a les dones com als més menuts. Perquè al cap i a la fi, som el present i també el futur d’una festa proclamada d’Interés Turístic Autonòmic”.

Per la seua banda, el president de la Federació de Moros i Cristians, Óscar Prieto, ha explicat que “és un any molt especial perquè reprenem les festes. Els càrrecs estan destinats a fer història en la festa perquè han sobreviscut a una pandèmia amb èxit”. A més, Prieto ha assegurat que “La festa, per fi, torna a parlar en present. El nostre lema ha de ser TORNEM a baixar Loygorri”.

A la roda de premsa també ha estat present la capitana mora, Susana Ferrer que ha afirmat que “La presentació dels càrrecs del dissabte passat va ser un dia especialment emotiu. Quan vaig veure entrar la meua esquadra va ser molt emocionant. I per rematar el cap de setmana, va tindre lloc el concert, que a la plaça de sant Roc va ser espectacular.” A més, la capitana mora ha assegurat que si el començament ha estat especial, no imagina com seran les festes. Per tal motiu, Susana Ferrer ha convidat a totes les persones d’Oliva, i de fora, que vinguen a donar suport a la festa i a gaudir-la.

L’ambaixador moro, Manolo Aracil, ha llançat un missatge esperançador per tal de gaudir la festa. “Ja hem passat la pandèmia i és moment de superar-la, no pot llastrar-nos més.” Ha afirmat Aracil. I també ha tingut paraules d’agraïment a la Federació de Moros i Cristians pel seu suport en els temps tan difícils.

Per la seua banda, la capitana cristiana, Rosanna Lloret ha explicat que durant la pandèmia visqueren temps de desil·lusió. “Hem tingut anys de festes distintes, però no hem deixat de celebrar-ho. Ara bé, el ressorgiment de la festa als carrers ha sigut impressionant, la resposta de la gent, els sentiments. Ha sigut molt potent. La reacció de la gent, la calor i estima de la gent. Tots els actes fins al moment han sigut molt intensos.” Ha afirmat la Capitana Cristiana.

L’ambaixadora cristiana, Cristina Ureña ha agraït públicament l’esforç de la Junta i ha afirmat que “ens heu fet sentir que hem sigut càrrecs tot aquest temps, i conforme al que vam viure dissabte, no tinc paraules ni per a imaginar el que poden ser aquestes festes per a nosaltres”.