La Federació de Moros i Cristians d’Oliva 2019 donarà a conéixer a la pregonera i al director de bandes i presentarà el llibre de les Festes de 2019

La Federació de Moros i Cristians d’Oliva celebrarà el dissabte 6 de juliol, a partir de les 19:30h, al Centre Polivalent d’Oliva, la presentació del llibre de Festes de 2019, donarà a conéixer a la Pregonera i al Director de Bandes i realitzarà l’acte d’entrega de regals de les filades als capitans i ambaixadors de 2019.

Com l’any passat, la Federació de Moros i Cristians ha preparat, per al proper dissabte, l’acte de presentació pública del llibre de les Festes de 2019. Enguany, la portada del llibre és obra de l’artista Luis Galbis Fuster. El disseny, que serà la imatge de les Festes d’enguany, “pretén mostrar una diversitat que integra a tots els elements de la Festa i busca que la gent puga reconèixer-se en amb el que en ell es representa” com el propi autor va expressar en el moment en que es va donar a conéixer que Galbis seria el dissenyador. Galbis participarà de l’acte i explicarà en major detall l’essència del que la seua creació vol transmetre.

A l’interior del llibre trobarem les cròniques de les Festes de 2018, acompanyades de les fotografies dels que van ser els protagonistes l’any passat. Però sobretot, enguany, essent la música la temàtica central del llibre, el que podrem llegir seran  molts i interessants textos que en parlaran d’aquest art. Per part de les Filades, cadascuna n’ha elaborat un sobre el patrimoni musical propi d’elles (gran part ja enregistrat als CDs 31 anys de Festa, Anem de Festa I i Anem de Festa II, entre d’altres de les pròpies filades), i del vincle que es crea entre aquestes i les seues bandes oficials.

També tindrem articles elaborats per músics i compositors que ens ajudaran a bucejar en la part més creativa i personal de la música, tan essencial en la nostra Festa. Podem destacar l’article realitzat pel director de bandes de les Festes de 2019, el mestre José Rafael Pascual-Vilaplana, titulat “Música agosarada”; i l’entrevista al també reconegudíssim compositor Francisco Valor i Llorens.

Acabada la presentació del llibre, que anirà a càrrec de Vicent Llorca, membre de la Federació de Moros i Cristians d’Oliva que s’ha encarregat de la coordinació de la publicació, es presentarà a la pregonera de les Festes de 2019, la jove  jugadora del València Basket Club i natural d’Oliva, Irene Garí Gilabert (Oliva, 1994).

L’exitosa jugadora, component del conjunt de l’equip valencià que va aconseguir l’ascens a la primera divisió del Basket femení en 2018, serà qui pronunciarà, des del balcó de l’Ajuntament d’Oliva, el pregó que donarà el tret d’eixida a les Festes.

Després del pregó, s’interpreta l’Himne de les Festes de Moros i Cristians d’Oliva “Oliva 1990”, composició del mestre Villar. El director de bandes que dirigirà a tots els músics en eixe moment màgic de la nostra Festa serà el magistral compositor José Rafael Pascual-Vilaplana (Muro, 1971). Autor de peces de música festera tan reconegudes com les Marxes Mores ‘Cavall de Foc’, ‘Xubuch’ o ‘Tudmir’, entre d’altres, Pascual-Vilaplana també serà presentat a l’acte del dia 6 de juliol, després de la pregonera.

Acte seguit, les Filades faran entrega dels regals als càrrecs Festers de 2019 que, enguany, recordem, són: Capità Moro, Miquel Lleches Colomar i Ambaixador Moro, Fco. José Cardona Germán (Paco El Manyano), ambdós de la Filà Almoràvits; Capità Cristià , Jaime Garcia Lorente i Ambaixador Cristià, Iván Chamorro López, ambdós de la Filà Mosqueters. L’acte estarà presidit per Sergio Bañuls Sempere, President de la Federació de Moros i Cristians d’Oliva, qui estarà acompanyat per l’abanderada de la Federació, Núria Montero Llopis.

En acabar l’acte s’oferirà un vi d’honor per als assitents i l’Associació Artístic Musical d’Oliva interpretarà pasdobles i marxes mores i cristianes.

caCatalan