La Filà Tuareg revalida el títol de millor putxero del Mig Any dels Moros i Cristians d’Oliva 2023

Dissabte 11 de febrer de 2023 es va celebrar el tradicional Concurs de Putxeros dels Moros i Cristians d’Oliva. El matí, tot i el fred habitual, va despertar amb el cel ras. Durant tota la setmana amenaçava pluja i per aquest motiu, el dimarts anterior, reunida la Comissió de Presidents i de la Junta de Govern de la FMiCO, es va acordar no comprar la pólvora per a la Despertà amb foc d’arcabusseria. Actualment, la normativa estableix que, en cas de no ser utilitzada la pólvora, s’ha de gestionar i pagar la seua destrucció. Així les coses, aplicant un criteri de prudència i decidint-se per consens, es va acordar que la Despertà fora l’habitual,  mateix recorregut, però solament amb acompanyament musical. Sense pólvora.

A les 8:00h estaven citats els festers a la Plaça Joan Baptista Escrivà, o com popularment es coneix, Plaça del Mercat. Aquest emplaçament acull les celebracions del Mig Any des de l’any 1993, quan la Junta d’aquell moment decideix canviar els Putxeros del Mig Any allí, després que des de l’any 1980 (moment en que comença a celebrar-se el Mig Any) es celebraren entre el Passeig Gregori Maians i Joan Carles I.

Puntuals a l’hora acordada, a les 8:15h, una comitiva més nombrosa del que és habitual en aquest acte, iniciava la cercavila pujant des del passeig fins al Restaurant El Pelut, parada habitual, tot passant per la Plaça de l’Ajuntament, Santa Maria, Plaça Alonso, Abadia, Sant Roc, carrer Serrans i Plaça Penyot. L’Associació Artístic-Musical d’Oliva amenitzava la volta amb pasdobles dianers, i alguns més enginyosos, amb tubs de pvc, petards i un poc d’imaginació, es rescabalaven les ganes de trabuc.

Un poc abans del previst, centenars de festers havíem aplegat al Restaurant El Pelut, on els germans Jordà, sempre sol·lícits, repartien cervesa i cassalla per a tots, per anar fent boca. Fins i tot, cassalla-cao, per als que necessiten cacau per començar el dia amb energia.

Éxodo, Creu Daurà, i el mític pasdoble “Churumblerías”, que per “culpa” dels Pirates tots cantem l’Abelardo, feren formar les primeres esquadres a la terrassa del restaurant. Després d’aquesta estació de penitència, la comitiva de nou enfilava cara avall per tornar a la plaça. Els càrrecs de 2023, Pablo i Enrique Orquín (ambaixador i capità cristians) i Pascual Molla i Jesús Camarena (ambaixador i capità moros), agermanats i units formaven just davant la banda.

Poc abans de les 10h, a l’aplegada dels “dianers”, els responsables de tindre cura dels estómacs guerrers, ja tenien el putxero al foc i les brases fetes per esmorzar embotit, carn i cansalada. Panxa plena i molta gana de festa, mentre els putxeros començaven a fer xup-xup, l’AAMO s’instal·lava a la plaça per començar a tocar marxes mores i cristianes i la plaça es convertia en un mosaic multicolor de festers i festeres fent esquadres.

A les 13:00h era l’hora acordada per fer entrega dels putxeros. Hi ha de més puntuals i d’altres que sempre cal anar a plantar-los l’amenaça de que, o entreguen en 10 minuts o quedaran desqualificats. A la fi, més prompte o més tard, els 11 putxeros es posen a disposició del jurat per fer la seua valoració. A valorar: millor presentació i millor putxero.

El jurat fou conformat per: Yolanda Balaguer (Alcaldessa), Yolanda Navarro (regidora de Festes), Kino Calafat (regidor de Turisme), Ana Morell (Vicealcaldessa), Celestino Mullor (Cap Policia Local), Mapi Barreres(presidenta Gastroliva), Fanny Sanchis(presidenta ACCO), Lorenzo Jordà (Restaurant El Pelut), Juan Carlos Morera (president AAMO), Ramona Pérez (Presidenta Federació de Falles), Xelo Barreres (Junta Central de Setmana Santa), Enrique Orquín (Capità Cristià), Pablo Orquín (Ambaixador Cristià), Jesús Camarena (Capità Moro) i Pascual Mollà (Ambaixador Moro).
Després d’una llarga deliberació el jurat tenia clara la seua prelació i era el moment de donar els premis. Enguany es repartiren uns davantals de cuiner per a cada participant, gentilesa de Gastroliva, i per al guanyador un cullerot.

Al voltant de l’escenari s’arremolinaven tots els festers esperant el veredicte. Tots tindrien premi, però sols un seria el guanyador. Pel que fa a la millor presentació, la Filà Almoràvit va aconseguir el títol, amb una presentació extraordinàriament elaborada i amb cartellets indicant cadascun dels elements del putxero: pilota, creïlla, carlota, el brou…  La dels Almoràvits fou la millor d’entre uns putxeros que quasi ja són una obra d’art abans de tastar-los.

I el putxero guanyador, el més delitós i saborós fou, per segon any consecutiu, per a la Filà Tuareg. El xef capità-Gregori es va emportar el cullerot que l’acredita com al millor cuiner d’aquest Mig Any. L’any passat, en el Mig Any celebrat al mes d’abril per causa de la Covid, ja va resultar guanyador. Enguany també, demostrant que amb el fred no se li resenteixen les papil·les gustatives i que el de l’any passat no va ser sort, i ha tornat a ser capaç de fer el millor dels Putxeros del Mig Any dels Moros i Cristians d’Oliva 2023, sumant el tercer primer premi per a la Filà Tuareg en la història del Concurs de Putxeros, (des de 1980 fins a l’actualitat, no havent dades de 1980 i 1982)*.

*En la taula de resultats elaborada per P. Fenollar, de la Comissió del Centenari dels Moros i Cristians d’Oliva, el pòdium està així:

FILÀnº EDICIONS
JAUME I9
MOSQUETERS5
MUDEJARS4
MASERS4
MARRÀQUEIX4
MORISCOS4
TUAREG3
PIRATES2
ALMORAVITS2
CORSARIS2
CANIBALS1
CREUATS1
CONTRABANDISTES1
TAIFES0
No inclou any 1980 ni 1982 per no haver dades
Els càrrecs brinden per les Festes de Moros i Cristians d’Oliva 2023