Filada Mosqueters

La filà Mosqueters va ser fundada l’any 1952, aquest mateix any va participar en les festes en honor al Santíssim Crist de Sant Roc, que tenien lloc a principis del mes de maig. A causa de una gran gelada que va produir una severa crisi al sector agrícola, la filà Mosqueters va deixar de participar activament en la festa l’any 1956.

En 1976 es va refundar la Filà Mosqueters. Aquesta refundació té el seu origen en els veïns del barri del Raval, on la majoria d’aquests eren emigrants que tornaven a Oliva després d’un temps en diferents punts de França. A l’any 1977 va participar en la fira i festes del poble, gaudint únicament d’elles el sector masculí amb la tradicional vestimenta mosquetera (estola roja i camisa blanca). A més, eixia una carrossa on anaven els fills i filles dels fundadors, utilitzant un camió menut propietat de José Gilabert “El bunyol”. La festa es va desenvolupar al cubil ubicat al carrer les moreres, el qual era propietat d’un dels fundadors, “el Cerilla”. En 1978, no van poder participar de la festa com a filà, ja que van tenir una despesa improvisada i van preferir fer-se càrrec d’ella.

Una vegada liquidat aquest deute, va tornar a participar en 1979, introduint ja al sector femení. Durant aquest any el cubil estava situat a l’Avinguda de Valencia. Al 1980 es va decidir fer una carrossa pròpia molt coneguda anomenada “El messó”, per als xiquets i xiquetes Mosqueters. A partir d’eixe moment, la filà no ha deixat de participar en les festes de Moros i Cristians d’Oliva, complint a l’any 2017 el 40 aniversari de la seua refundació. Actualment, la filà va creixent i està formada per noranta components, estant el seu nou cubil situat al carrer Pintor Sorolla.

Els nostres orígens es deuen a aquells joves com Juan Garcia “el Petiu”, Vicente i Paco Benimeli, Miguel Llopis, Paco Ortolà “el Pegolí”, Jose Sabater i Jose Gilabert “el Bunyol”, que en el seu dia van prendre la iniciativa de crear la filà mosquetera.

La filà ha contractat diverses bandes, les quals ens han acompanyat els dies de festes durant anys: la banda del Palomar (1977-2006), l’Agrupació Musical Santa Cecília d’Ador (2007- 2012) i la que actualment acompanya a la filà, l’Associació Unió Musical Santa Cecília de l’Alqueria de la Comtessa.

Categories

oliva moros i cristians
oliva moros i cristians
oliva moros i cristians
oliva moros i cristians
oliva moros i cristians
oliva moros i cristians
oliva moros i cristians